maandag 12 mei 2014

Ervaring in de praktijk 1



In dit bericht zullen wij onze eerste praktijkervaringen met u delen, die wij met de doelgroep hebben gehad.


Allereerst kregen wij de opdracht ouderen te interviewen om kennis te maken met deze doelgroep.

Viola interviewde mevrouw G.
Hier een korte kennismaking met mijn geïnterviewde, genaamd: G.
Ik heb contact opgenomen met een vrouw van 65 jaar, geboren in 1949 in Bandung, Indonesië. Nu leeft de vijfenzestigjarige Indische al  tweeënvijftig jaar met haar Nederlandse man in Nederland.  Ze leeft  sinds vroeger al altijd in de middenklasse en de beroepen die zij jarenlang heeft uitgeoefend lagen op het gebied van administratief werk. In haar beroepen oefende zij ook een paar van haar vele talenten uit, namelijk haar sociale vaardigheden en haar brede kijk op dingen. Na haar werkperiode heeft zij haar sociale talent voortgezet door middel van drie jaar vrijwilligerswerk en nu geniet zij samen met man en familie van haar leven met als grootste hobby; reizen.

Bob interviewde mevrouw J.
Jannie is 76 jaar oud en zij is geboren in Hoofddorp. Echter woont zij al lange tijd in Brunssum. Jannie heeft vier kinderen en daarnaast staat zij ondanks haar leeftijd nog vol op in het leven. Zij is een gescheiden vrouw en woont alleenstaand in een groot huis. Zij behoort tot de hogere klasse en ondanks haar leeftijd is zij nog steeds volop in ontwikkeling wat betreft haar professionele socialisatie.

Jessica interviewde C.
C. is 86 jaar oud en is geboren in Soest. Sinds 1968 woont zij in Limburg.
Zij heeft samen met haar man één zoon. Ze is katholiek en is altijd streng gelovig geweest. Nu kijkt zij de mis via de televisie, omdat zij minder mobiel is. In 2006 overleed haar man en dit heeft veel impact op haar gehad. Tegenwoordig komt zij naar de dagopvang, omdat zij weinig sociale contacten had. Hier komt zij een spelletje Rummikub spelen en gezellig kletsen met de andere mensen.

Kayleigh interviewde mevrouw J.
Mevrouw Jennekens is 88 jaar oud. Ze heeft haar hele leven in Limburg gewoond en is hier ook geboren. Ze heeft vier kinderen waar ze ontzettend trots op is.Ze is getrouwd, maar haar man kwam al vroeg te overlijden. Hij was de liefde van haar leven en ze is dan ook nooit hertrouwd.  Ze kan niet goed zelfstandig lopen, maar ze krijgt veel hulp van familie en de buren. Deze komen dan ook bijna dagelijks langs. Mevrouw Jennekens houdt van tekenen en verzamelt engeltjes. 


Alle aanbevelingen die naar voren zijn gekomen vanuit de interviews:
1. De aanbeveling om jongeren te laten zien hoe zelfverzekerd ouderen zijn als het gaat om hun uiterlijk. Hier kunnen de onzekere jongeren een voorbeeld aan nemen.


2. De aanbeveling om te laten zien hoeveel wijsheid de ouderen eigenlijk hebben. Ze hebben veel meegemaakt en veel levenservaring, maar dit wordt niet benut. Met deze wijsheid moeten we weer meer gaan doen! 


3. De aanbeveling om jongere generaties te laten inzien dat de ouderen vroeger ook naar school gingen en ook toetsen en verslagen moesten maken, maar dit allemaal deden zonder Google, Wikipedia en social media. Dit kunnen wij ons tegenwoordig niet eens voorstellen! 


4. De aanbeveling dat we ook de zintuigen van de bezoekers moesten prikkelen. Dit met de kracht van de oudere vrouwengeneratie: de heerlijke kookkunsten.


5. De aanbeveling het sociaal kapitaal wat de ouderen bezitten toepassen in de manifestatie. Op basis van dit interview heb ik geconstateerd dat de ouderen veel meer kennis en vaardigheden hebben opgebouwd dan dat de meeste personen denken.

6. De aanbeveling te laten zien in de manifestatie wat ouderen wél kunnen en dan met name haar talenten. Hiermee hopen wij dat de bezoekers van de manifestatie meer begrip en waardering zullen tonen voor de arbeid dat de ouderen verrichten/verricht hebben.


7. De aanbeveling om de seksualiteitskwestie van ouderen in beeld brengen/naar voren laten komen. Uit het gesprek met Jannie kwam uit dat ouderen meer over hun seksualiteit kwijt willen dan dat mensen denken. Dit baseerde zij op een onderzoek dat zij gedaan heeft onder haar cliënten.


8. De aanbeveling om de bescheidenheid die de ouderen bezitten in te zetten op de manifestatie. 
Ik heb gemerkt in het interview dat mevrouw erg bescheiden is over zichzelf en dat zij eerder praat over anderen. Ze vond niet dat zij echt een talent had.

9.  De aanbeveling te laten zien dat de ouderen behoedzaam en verstandig zijn. 
In het interview heeft mevrouw gezegd dat ze oplet met wat zij zegt. Dit is erg verstandig,  zo voorkom je onnodige discussies.

10. De aanbeveling te laten zien dat de ouderen belangstelling hebben voor anderen. 
Voordat ik mevrouw ging interviewen was zij diegene die aan de begeleiding vroeg wie ik was en wat ik kwam doen. Tijdens het interview vroeg zij zelfs dingen aan mij en was zij erg geïnteresseerd in wat ik te vertellen had.

11. Ouderen kunnen zich goed aanpassen. We leven in een tijd waarin continu dingen veranderen. Ouderen gaan goed om met de veranderingen. Veel ouderen hebben internet en maken gebruik van mobiele telefoons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten