dinsdag 27 mei 2014

Hoorcollege 10: Ethiek en diversiteit 1

Het hoorcollege Ethiek gaat over het existentisme. Dit houdt in dat wat eigen is aan mensen te vinden is in het concrete bestaan van het individu. (Sartre). Daarnaast gaat het over het hebben van keuzevrijheid. Sartre stelt dat wie zijn vrijheid ontkent, zijn verantwoordelijkheid ontkent. Je kan ook op elk moment kiezen wie je wilt zijn. Je moet je eigen regels en waarden kiezen en daar ben je ook verantwoordelijk voor. 

De opdracht die bij dit college hoort luidt: In hoeverre is je doelgroep zelf verantwoordelijk voor de onstane beeldvorming over zichzelf? 

Kijkend naar de theorie hebben ouderen zeker een rol in de beeldvorming over hun doelgroep. Als ze zich op een andere manier zouden presenteren, dan zou de beeldvorming kunnen veranderen. Ze zouden dan verantwoording nemen op de gevormde beeldvorming, die de maatschappij kan hebben. Daarnaast is het wel zo dat mensen vaak de negatieve dingen herinneren. Iedereen heeft vooroordelen over iets dat anders is dan ze zelf gewend zijn. Ouderen kunnen altijd proberen de beeldvorming te veranderen door verantwoordelijkheid te nemen voor hun vrijheid. 


Ouderen zouden verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen beeldvorming als ze hun gedrag zouden aanpassen. Een voorbeeld hiervan is dat mensen vaak denken dat ouderen veel zeuren. Als ouderen de beeldvorming hierover zouden willen veranderen, dan moeten ze letten op wat ze zeggen. 


Uit het onderstaande artikel uit de Trouw blijkt dat ouderen zich ook vaak de last van samenleving voelen. Ze vinden dat ze niet meer zouden moeten leven. Als ouderen zich niet zo zouden voelen, dan zou de maatschappij misschien niet zo tegen hen aankijken. 

Het wordt steeds duidelijker dat onze samenleving in de maag zit met het steeds maar groeiende aantal ouderen. Op alle fronten lijkt er een soort offensief ingezet te worden om ouderen te 'blamen' en 'shamen' (Trouw, 2 februari). Vele ouderen hebben het gevoel dat ze eigenlijk niet meer zouden moeten leven. Zij voelen zich hét probleem van deze tijd. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten